Felkészülés a hidegebb hónapokra
2020-10-18 08:11:53


Az őszi időszak beköszöntével nagyon fontos, hogy gépjárműveinket felkészítsük a biztonságos közlekedésre a kedvezőtlen időjárási feltételek mellett.

A fenti mondatot hallva sokaknak kizárólag a gumiabroncsok cseréje jut eszébe.

Természetesen nagyon fontos, hogy a kerekeink az aktuális időjárási viszonyoknak megfeleljenek, de ugyanilyen fontos, hogy a szélvédőnkön zavartalanul láthassunk ki, és így képesek legyünk észlelni és reagálni a különféle forgalmi helyzetekre.

Szélvédőink karbantartásával biztonságban tudhatjuk családunkat és önmagunkat a mindennapi közlekedés során.

Őszi átvizsgálás a szélvédőkön:

  • kavicsfelverődések: ezek a sérülések a reggeli fagyok megjelenésével sok bosszúságot okozhatnak az autósoknak. Az enyhe időben kilátást zavaró kavicsfelverődések télen tovább repedhetnek.
  • Érdemes tehát egy autóüveges szervizben megnézetni, hogy a szélvédőnk javításra vagy esetleg cserére szorul.
  • Hogy az említett megoldások közül melyikre van szükség, az a sérülések helyétől (látótérben van a sérülés), mélységétől és mennyiségétől függ (3 db felett már nem javasoljuk a javítást).
  • Amennyiben cserére van szükség, úgy az autóüvegek esetében javasoljuk az eredetivel megegyező minőségű alkatrész választását. A Saint-Gobain az eredetivel megegyező minőségű SEKURIT üvegekkel látja el a járműjavító vállalkozásokat az ország egész területén.

Miért válasszunk az eredetivel megegyező minőségű alkatrészt?

Ellentétben számos silány utánzattal a SEKURIT üveggel az autóban nagyobb biztonságban közlekedhet, hiszen a termék mindenben megfelel az eredeti alkatrésszel szemben támasztott műszaki elvárásoknak. Méretpontos, azonos geometriájú, pontosan illesztett szerelvények, megfelelő kerámiaszegély, stb. Így a szakszerűen beragasztott SEKURIT szélvédővel az autó nem ázik be, nincsenek kellemetlen menetzajok, megfelelően törölnek az ablaktörlőlapátok, az autót minden tekintetben eredeti állapotába állítjuk vissza. És ami a legfontosabb, hogy az eredetivel megegyező minőségű és szakszerűen beépített SEKURIT szélvédővel az autó szerkezeti integritását, a karosszéria torziós merevségét is visszaállítjuk.

  • első és hátsó szélvédők fűtésének ellenőrzése

Az első fagyok megjelenésekor már lehetőségünk van ellenőrizni, hogy a szélvédőfűtés működik-e. Ha időben kiderül a probléma és kicserélik a szélvédőnket, akkor sok időt és jégkaparásra fordított energiát megspórolhatunk a reggeli indulás során.

  • fény-és esőszenzorok működésének ellenőrzése

Amennyiben járművünk rendelkezik a szélvédőre szerelt fent említett szenzorokkal, úgy ezek helyes működése nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez a látási és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodással.

  • vezetés-támogató rendszerek ellenőrzése

Egyre több jármű van valamilyen vezetés-támogató rendszerrel felszerelve, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez.
A szélvédőre telepített rendszerek közül a sávtartó (nem szándékolt sávelhagyás esetén figyelmeztetik a sofőrt) és a táblafelismerő rendszerek előfordulása a leggyakoribb.
Nagyon fontos, hogy szélvédőcsere esetén ezeket a rendszereket újra kell hangolni, más szóval kalibrálni kell.
A kalibrációt, ahogy magát a szélvédő javítását és cseréjét is csak megfelelő szakmai felkészültséggel és műszaki háttérrel lehet elvégezni.

  • kiegészítő védelem: AQUACONTROL®kezelés

Az AQUCONTROL® kezelés víztaszító bevonatot képez az üvegfelületen, ami lepergeti a vizet, így szabad kilátást enged a szélvédőn, amikor az ablaktörlőt még ritkán kell használni.
A bevonat tartóssága 1 év vagy 20.000 km.