Közlekedjenek óvatosabban!
2020-11-04 07:52:05


Az őszi, megváltozott időjárási körülmények mellett Baranya megyében is fontos látni és látszani.

Baranya megye közútjain az elmúlt héten összesen 17-en sérültek meg közúti közlekedési balesetben. Az előző év hasonló időszakához képest nyolccal csökkent a sérüléses balesetek száma, összesen 42 közlekedési baleset történt, amelyből 10 személyi sérüléssel járó, míg 32 anyagi káros volt.

A személyi sérüléses balesetek mind a 10 esetben könnyű sérüléssel végződtek. Ezek során összesen 17-en sérültek meg, ittasság gyanúja egy baleset esetében merült fel.

Az elmúlt héten a legfőbb baleseti okok között az elsőbbség meg nem adása szerepelt az első helyen, de történt baleset sebesség nem megfelelő alkalmazása, szabálytalan kanyarodás, követési távolság be nem tartása, valamint műszaki hiba miatt is.

Az október-november hónapokban bekövetkező közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a közlekedés résztvevőinek egyik fontos felelőssége, hogy a jármű felkészítéséről gondoskodjanak, valamint kellő figyelmet fordítsanak saját látásuk, illetve láthatóságuk fontosságára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága a 2020. október 19. és december 6. közötti időszakra hirdette meg a Látni és látszani 2020 elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányt. A Baranya megyei rendőrök is arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át a jármű világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait, valamint ellenőriztessék látásukat - mindezt térítésmentesen.

A kampány célja, hogy a közlekedők számára világossá váljon a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek.

Kérjük, tartsák be a közlekedési szabályokat, közlekedjenek óvatosabban az őszi, megváltozott időjárási körülmények mellett!


„… hogy mindenki hazaérjen!”


Forrás: police.hu