Közlekedjünk figyelmesebben az őszi utakon!
2020-10-16 13:02:00


Megváltoztak az út- és látási viszonyok. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

Győrben, egy bolt parkolójából – a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére –  nagy ívben balra kanyarodott a Mártírok útjára – a Bisinger felüljáró felé haladva –  személygépkocsijával egy 34 éves abdai férfi 2020. október 15-én 18 óra 23 perckor. A manőver közben azonban nem biztosított elsőbbséget a gyalogosátkelőn a Buda utca irányába – a szintén zöld jelzésen –  áthaladó gyalogosnak és elütötte. Az elsodort nő az úttestre esett és megsérült, ezért őt a mentők kórházba vitték.

A hasonló jellegű balesetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott figyelemmel történő közlekedésre kéri a járművezetőket és a gyalogosokat egyaránt!

 Az őszi, téli időszakban az időjárási, a látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. A nappali világosság időtartama jelentősen lecsökken, gyakran felhős ég, és a sűrű téli csapadékok (hó, ónos eső stb.) is megnehezítik a járműből való kilátást. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a gyalogos jelenlétének észlelését. Legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket! Tanácsunk, hogy az őszi-téli időszakban különösen figyeljünk a gyalogosok közlekedésére, vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban! Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit!  Gyalogosként is figyeljünk arra, hogy nemcsak látni, hanem látszani is kell!

Kérjük a gyalogosokat:

  • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
  • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
  • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
  • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!

Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

  • Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!

Kérjük a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra és maradéktalanul tartsák be a KRESZ szabályait!

… hogy mindenki hazaérjen!


Forrás: police.hu