Óvatosan a ködben és a csúszós utakon!
2020-11-09 08:07:00


Javasolt a lassúbb haladás és a nagyobb követési távolság tartása! Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának tanácsait!

Az őszi közlekedési viszonyok beköszönte számos veszélyhelyzetet rejt magában. Eső, csúszós utak, és rossz látási viszonyok nehezíthetik a közlekedést a következő hetekben.

Ezen körülmények váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási- és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérnek.

A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, ami korlátozza a látótávolságot. A köd legtöbb esetben az alacsonyabban fekvő helyeken, a dombok környékén fordul elő. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak, ezért a közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alábecsülik. A sofőrök gyakran nem vesznek tudomást róla, és úgy vezetnek, mint a normális időjárási körülmények között. Ha ködben vezetnek, lassítsanak, hagyjanak kellő követési távolságot, hogy bármikor biztonságosan meg tudjanak állni!

Egyes utakon számítani kell a mezőgazdasági gépek által felhordott sárra, amely csúszóssá teheti az utakat! Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat balesethez vezethet, az autó stabilitása ilyenkor váratlanul megváltozhat. Gázelvétellel és motorfékkel csökkentsék a jármű sebességét!

Az őszi hónapokban nő azon órák száma, amely során korlátozott látási körülmények között és sötétben közlekednek az utakon, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a látni-látszani elv megvalósulására. Fontos, hogy a jármű vezetője jól lásson és a gépkocsi világító berendezése kifogástalanul működjön, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a gyalogosan közlekedők is láthatóak és időben észlelhetők legyenek az utakon.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!


Forrás: police.hu