GYIK

Látni és látszani 2019 - Egymásért

világítás- és szélvédő ellenőrzési valamint ingyenes látásellenőrzési akció

 

Mi az akció célja?

Az akció célja a közlekedésbiztonság növelése azáltal, hogy a gépjárművezetők ellenőriztethetik autójuk világítástechnikai berendezéseit, szélvédőjét valamint ingyenesen ellenőriztetheti látását.
A kampány célja, hogy széles tömegek számára világossá váljon a balesetmegelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek. 

 

Mit kell tennem, ha részt akarok venni az akcióban?

Keresse meg a honlapon a legközelebbi szervizt és optikai szaküzletet, ahol ellenőrzik autója világítástechnikai berendezéseit, szélvédőjét illetve ingyenesen ellenőrzik látását.

 

Mit tartalmaz a világítás- és szélvédőellenőrzés?

Az akcióban átvizsgálják gépkocsija világító- és jelzőberendezéseit illetve szélvédőjét a KRESZ előírásainak megfelelően, ezen kívül minden olyan alkatrészt átnéznek, amely a gépkocsiból való kilátást illetve gépjárműve láthatóságát szolgálja.

Amennyiben az ellenőrzött járművön a szerviz munkatársai a megadott feltételeknek megfelelően mindent rendben találnak, az akció résztvevője tanúsítványt kap a szerviztől. 

Milyen előnyökkel jár, ha részt vesz a világítás- és szélvédő ellenőrzési akcióban?

Mindenképpen megnyugtató lehet az Ön számára, hogy gépjárműve világítását, láthatóságát és szélvédőjét ellenőrizték. 

 

A világítás- és szélvédőellenőrzés során 

 

 • kiderülhet, hogy az autó világítása a megszokott és talán még megfelelő állapotnál sokkal jobb is lehet, ezért tanácsos az ajánlott beállításokat elvégeztetni;
 • kiderülhetnek rejtett hibák, ezek javítását tanácsos elvégeztetni;
 • szakszerű tanácsadással segítik az autó világító- és jelzőberendezéseinek,

kezelőszerveinek - például előrevilágítás, magasságállító, ködlámpa, köd zárófény, nappali menetfény - előírásos használatát, kiegészítőfények felszerelését.

 

 

Miért előnyös a közúti ellenőrzés során, ha van tanúsítványom?

A közúti ellenőrzést végző rendőr számára igazolja a szervizvizsgálatot, amivel meggyorsíthatja az ellenőrzést (a vezetéshez szükséges okmányokat ebben az esetben is be kell mutatni a közúti ellenőrzést végző rendőrnek!).

Mire ad még alkalmat a Látni és látszani világítás- és szélvédő ellenőrzési akció?

 

 •     tartalék izzókészlet kiegészítése,
 •     izzócsere, “friss” izzókra cserélés,
 •     fényszóró beállítása,
 •     túlfeszültségvédő elektronika beszerelés,
 •     mattult fényszóróbúra tisztítása,
 •     szigeteletlen, repedt fényszóróház szigetelése, cseréje, javítása,
 •     ablaktörlő cseréje,
 •     ablakmosórendszer ellenőrzése (elöl, hátul), fúvókabeállítás
 •     fényszórómosó berendezés ellenőrzése,
 •     ablakmosófolyadék feltöltése,
 •     szélvédőüveg javítása, cseréje,
 •     nappalifény beszerelés,
 •     kiegészítő-fény beszerelés,

A fentiek költségeit a gépjárművezető viseli.

 

Mit tartalmaz az ingyenes látásellenőrzés?

 

Az ingyenes látásellenőrzés során a szakember ellenőrzi a szem állapotát, megállapítja, rendelkezik-e a szem az éles, tiszta képalkotás képességével vagy szemüvegre/kontaktlencsére van szükség a biztonságos autóvezetéshez.

 

Felmérések szerint az emberek 20 százalékának van olyan látási problémája, amely akadályozhatja a vezetés során – másképpen fogalmazva, minden ötödik sofőrnek fel kellene keresnie egy szemorvost vagy optometristát. Az esetek többségében a probléma megfelelő segítséggel megszüntethető. A szembetegségek okozta változások gyakran tünetmentesek és csak lassú elváltozásokat okoznak. A rendszeres ellenőrzés kimutatja a kezdeti fázisban levő problémákat is, így azok jobb eredménnyel kezelhetők. 

 

 

 

 

Honnan tudom, hogy mely szervizek/optikai szaküzletek vesznek részt az akcióban a közelemben?

Honlapunkon a Szervizek/Optikusok menüpontban megkeresheti az Önhöz legközelebb található szervizt és optikai szaküzletet.

 

Mit jelent a regisztált szerviz kifejezés?

Azokat a szervizeket, amelyek részt vesznek az akcióban. Az akcióban részt vevő szervizek pontos leírást kapnak arról, hogy mit kell tartalmaznia a világítás- és szélvédő ellenőrzésnek és mi alapján adhatják ki a tanúsítványt. 

 

Ön dönthet úgy, hogy nem regisztrált szervizben ellenőrizteti gépjárművét, akkor azonban a közúti ellenőrzés során nem fog tudni tanúsítványt felmutatni. 

 

Az akció elsődleges célja mindenképpen az, hogy Ön átvizsgáltassa az őszi, téli hónapok előtt autóját a közbiztonság növelése céljából . 

 

Mettől meddig tart az akció?

2019. október 22. és december 15. között van lehetőség ellenőrzésre a regisztrált szervizekben és ingyenesen az optikai szaküzletekben. 

 

Ki a felelős, ha a rendőrség hibát talál a szerviz által megfelelőnek minősített autómon?

 

Azért, hogy a gépjármű mindenkor tökéletes műszaki állapotban legyen, a KRESZ-ben foglalt előírásoknak megfeleljen, a gépjármű üzemeltetője a felelős.