Mit ellenőrzünk?

Mit ellenőrzünk?

A külvilágból érkező ingerek, információk több mint 80 százalékát szemünkkel érzékeljük. A látásellenőrzés során a szakember megállapítja, rendelkezik-e a szem az éles, tiszta képalkotás képességével vagy szemüvegre/kontaktlencsére van szükség a biztonságos autóvezetéshez.

Rossz látási körülmények között (szürkületben, sötétben) különösen fontos a megfelelő szemüveg használata.

Rövidlátás (myopia) esetén a közeli tárgyak jól láthatók, a távoli dolgok, alakok körvonalai azonban elmosódottak, homályosak. Ilyen esetben problémát jelenthet akár a néhány méterre lévő családtag, ismerős felismerése is. A megfelelő szemüveges korrekció megoldja az ilyen jellegű fénytörési hibát.

Távollátáskor (hypermetropia) a szem a távoli tárgyakat, alakokat tisztán és élesen láthatja.  A közeli (1-1,5 méteren belüli) dolgok azonban gyakran életlenek, homályosak. 40 év felett ez a hatás tovább erősödik, mivel a szem fiziológiája változik, alkalmazkodóképessége csökken. A jó szemüveg tiszta, éles képet ad a közeli tárgyakról is.

Tórikus korrekcióra abban az esetben van szükség, ha a látott kép nem pontszerűen éles, a tárgy vagy alak körvonala elmosódott, akár közelre, akár távolra tekintünk. A szakember néhány perc alatt meg tudja állapítani, hogy milyen tengelyállásnál szükséges korrigálni ahhoz, hogy ismét éles képet kapjunk a világról.

A különböző szembetegségek kialakulása gyakran tünetmentes és lassú elváltozásokat okozhatnak a szemben. A rendszeres látásellenőrzés időben kimutatja az esetleges elváltozásokat, így azok nagyobb hatékonysággal kezelhetőek.